Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου όλες οι τάξεις του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Μουσείο Αφής, στην Καλλιθέα.
Το μουσείο αυτό ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος που προσφέρει πολλές κοινωνικές δράσεις ( μαθήματα Η/Υ, κεραμικής, μαθήματα Braille για τυφλούς, κ.ά.). Το ξεχωριστό αυτό μουσείο είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πρώτα ενημερώθηκαν από την κα Στέλλα, μια καταπληκτική ξεναγό για διάφορα θέματα που απασχολούν τους τυφλούς και την καθημερινότητα τους.
Στην συνέχεια φορώντας μάσκες και παίζοντας ρόλους συνοδού - τυφλού, τα παιδιά άγγιξαν τα εκθέματα (αίσθημα πρωτόγνωρο για τα παιδιά), τα ψηλάφισαν και προσπάθησαν να τα περιγράψουν ως "τυφλοί", συνοδευόμενοι από έναν βλέποντα συμμαθητή. Έτσι τα παιδιά λειτούργησαν με ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, την ενσυναίσθηση. Αναγνώρισαν και κατανόησαν την θέση, το συναίσθημα, τις σκέψεις των ατόμων με προβλήματα όρασης. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου. Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις της συναισθηματικής ταύτισης με τα ατόμα με προβλήματα όρασης και η κατανόηση της συμπεριφοράς τους.
Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, την μακέτα του λόφου της Ακρόπολης . Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τον Λουδοβίκο Μπράιγ, τον εφευρέτη ενός αλφάβητου πριν 200 περίπου χρόνια, που σήμερα διευκολύνει όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να διαβάζουν, να γράφουν, να μορφώνονται, να επικοινωνούν με το γραπτό λόγο και να ψυχαγωγούνται.
Ήταν πάλι μια πρωτόγνωρη, ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας, με σκοπό την ψυχαγωγία, την ευαισθητοποίηση και τον στοχασμό μαζί, την οποία απολαύσαμε όλοι μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί.